Biało-czerwoni na talerzu

(okładka twarda)
Biało-czerwoni na talerzu (okładka twarda, książki)
60/100
Liczba stron: 176
Data premiery: 27-04-2016
Wydawca: Ringier Axel Springer Polska Sp. z o.o.

Dostępność: Dostępny | Wysyłamy w 24 godziny

Normalna cena:
39,99 zł
Special Price 29,99 zł
- +
LUB

Opis

Tomasz Leśniak, kucharz polskich piłkarzy: „Do współpracy przy książce zaprosiłem piłkarzy reprezentacji, z którymi gotujemy ich ulubione potrawy bądź nawiązujemy do ich smaków dzieciństwa. M.in. z Robertem Lewandowskim, Grzegorzem Krychowiakiem czy Arturem Borucem rozmawiamy też, jak przez lata zmieniała się ich świadomość żywieniowa. Pokazujemy, kiedy odkryli, że odpowiednia dieta to jeden z najważniejszych czynników sukcesu. W książce nie zabraknie też przepisów legend, m.in. Zbigniewa Bońka czy Grzegorza Laty. Zdradzę również menu naszej kadry przed najważniejszymi meczami, np. przed historycznym triumfem z Niemcami”.

Tomasz Leśniak – od 12 lat kucharz piłkarskiej reprezentacji Polski. Krakowianin. Szefem kuchni po raz pierwszy został w wieku 20 lat. Do niedawna szef kuchni w krakowskim hotelu Sheraton. W 2013 roku został zaproszony do Watykanu, gdzie przygotował uroczysty obiad świąteczny dla Gwardii Szwajcarskiej wedle menu swojego autorstwa.

Janusz Basałaj – jeden z najbardziej znanych polskich publicystów i komentatorów sportowych. Twórca redakcji sportowej „Canal+”, były szef sportu w TVP, zastępca redaktora naczelnego „Przeglądu Sportowego”. W sezonie 2004/5 był prezesem Wisły Kraków. Dziś dyrektor departamentu mediów i komunikacji w PZPN. Miłośnik dobrego jedzenia, nie zawsze zdrowego.


Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Dodatkowe informacje

Autor Leśniak Tomasz, Basałaj Janusz
Nazwa Biało-czerwoni na talerzu
Liczba stron 176
Data premiery 27-04-2016
Wydawca Ringier Axel Springer Polska Sp. z o.o.
Oprawa twarda
ean 9788380911208
Numer wydania I
Język wydania polski
Język oryginału polski
Rok wydania 2016
Forma książka

Opinie

Recenzje klientów - Ocen: 1

Moda na reprezentację Polski w piłce nożnej zdaje się nie mieć końca. Potwierdzają to świetne wyniki kadry na EURO 2016. Kibice chcą być coraz bliżej swoich idoli, ubierać się tak jak oni, grać tak jak oni, a nawet jeść tak jak oni. Jak się okazuje, ten ostatni element nie jest wcale taki trudny do wykonania, a to wszystko za sprawą Tomasza Leśniaka i jego książki "Biało-czerwoni na talerzu".
Tomasz Leśniak, oficjalny kucharz reprezentacji Polski dzieli się z kibicami sekretami kuchni, która tak dobrze wpływa na naszych kadrowiczów. Jakby tego było mało, to zasiada do rozmowy z każdym z nich, dzięki czemu poznajemy ich ulubione danie, a także to jak kształtował się ich gust i dieta.
Na wstępie autor prezentuje swoją drogę do kadry, a następnie przedstawia dania zaproponowane pod każdego z polskich piłkarzy, a także członków sztabu szkoleniowego i kilku legend naszego futbolu. Jak się szybko okazuje, żadnemu z reprezentantów nie jest tak naprawdę daleko do przeciętnego Polaka. Większość z nich za młodu zajadała się ziemniakami ze schabowym czy zupą pomidorową. Ich nawyki oczywiście z czasem się zmieniły, ale przygotowane przepisy spokojnie mogą znaleźć się w jadłospisie najbardziej wysportowanych czytelników.

Niestety nie wszystkie z przedstawionych potraw zmieszczą się w portfelu przeciętnego Polaka. Trufle, bataty, mango czy choćby cielęcina rzadko znajdują się na stole kibica reprezentacji Polski i nie należą do najtańszych. Większość przepisów zawiera egzotyczne, orientalne przyprawy lub składniki, o które osobiście nigdy bym się nie postarał. Wymienię tu jedną z potraw, aby zaprezentować, że poziom trudności i złożoności części dań opisanych w książce wymaga wysiłku więcej niż fizycznego jak, np. w przypadku "Dorsza w mące gryczanej i siemieniu lnianym na konfiturze z pomidorów i granatu z musem z topinamburu i sosem mangowo-imbirowym". Jeśli ktoś potrafi to rozszyfrować, to byłbym wdzięczny.

Sam jednak fakt, że tak łatwo możemy poczuć się jak jeden z naszych ulubionych zawodników, wystarczy by pokusić się o zakup książki. W końcu od czasu do czasu możemy uraczyć siebie lub gości wykwintnym daniem prosto spod noża Tomasza Leśniaka. Jeśli dla was to za mało, to na sam koniec wycieczki po domach reprezentantów Polski, znajdziecie dania, które zostały zaserwowane przed historycznym zwycięstwem z Niemcami na Stadionie Narodowym. Jak to was nie zachęca, to już nie wiem co da radę. Łapcie póki gorące.
Ocena
Recenzja wg Marek / (Dodano 12.08.2018)

Napisz własną recenzję

Oceniasz: Biało-czerwoni na talerzu

Jak oceniasz ten produkt? *

 
1 1 gwiazdka
2 2 gwiazdki
3 3 gwiazdki
4 4 gwiazdki
5 5 gwiazdek
Ocena
  • Limit znaków:

Dostawa

Koszty dostawy:

Zamówienie do 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 4,99 zł 7,99 zł
Kurier 7,99 zł 10,99 zł
Paczkomaty Inpost 6,99 zł -

Zamówienie powyżej 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 0,00 zł 5,99 zł
Kurier 0,00 zł 5,99 zł
Paczkomaty Inpost 0,00 zł -

*Płatność przy odbiorze dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników.