Swipe to the left

Najważniejsze książki na sezon grzybowy

Najważniejsze książki na sezon grzybowy
15 października 2017

Grzyby ()

Opracowanie zbiorowe pod tytułem „Grzyby” jest publikacją, która przyda się każdemu początkującemu grzybiarzowi. Książka traktuje nie tylko o najczęściej występujących w Polsce gatunkach grzybów, opisując w wyczerpujący sposób ich najważniejsze cechy, ale również pozwala dowiedzieć się, w jaki sposób możemy je wykorzystać w swojej kuchni.

Atutem publikacji są bez wątpienia kolorowe zdjęcia i specjalne piktogramy, które ułatwią grzybobranie i sprawią, że czas spędzony w lesie będzie prawdziwym relaksem. Z książki można wyczytać to, jak wykorzystać kanie, czy gąska zielona jest grzybem jadalnym i czy pieczarki są podobne do muchomorów.

Grzyby - autor Marek Snowarski ()

Polski znawca mikrologii Marek Snowarski, postanowił podzielić się swoją wiedzą o grzybach rosnących w Polsce, w książce pod tytułem „Grzyby”. Dowiemy się z niej, jak w łatwy sposób rozpoznawać i zbierać grzyby w lesie, jak odróżnić podobne do siebie gatunki jadalne od grzybów trujących i jakie kryteria decydują o tym, że danego roku mamy wysyp grzybów.

W książce autor opisał szczegółowo cechy diagnostyczne i zawarł profesjonalne zdjęcia ponad 250 gatunków grzybów.

Grzyby - przepisy praktyczne ()

Zbieranie grzybów jest przyjemną czynnością, kiedy już jednak zbierzemy grzyby do koszyka i obierzemy je w domu, musimy coś z nimi zrobić. Pomoże nam w tym opracowanie zbiorowe pt.: „Grzyby”. Zapewnia ono duży wybór praktycznych przepisów na przepyszne potrawy z dodatkiem grzybów lub z grzybami w roli głównej.

Grzyby i owoce leśne ()

Skarbami lasów są grzyby i owoce leśne - poziomki, jagody, borówki i różnego rodzaju dzikie maliny i jeżyny. Dzięki książce „Grzyby i owoce leśne”, która jest opracowaniem zbiorowym, dowiesz się wszystkiego o wykorzystywaniu takich składników w swojej kuchni.

Grzyby suszone, marynowane, w sosie, a może w postaci zupy i nadzienia do tradycyjnych, postnych pierogów? Bez względu na to, co wybierzemy, powyższe pozycje książkowe ułatwią nam zbieranie grzybów i odróżnianie grzybów jadalnych od trujących i niejadalnych.