Cukrzyca. Zapobieganie i Leczenie Porady Lekarzy i Dietetyków

(okładka miękka)
Cukrzyca. Zapobieganie i Leczenie Porady Lekarzy i Dietetyków (okładka miękka, książki)
Liczba stron: 184
Data premiery: 01-01-2009
Wydawca: Wydawnictwo Lekarskie PZWL

Dostępność: Produkt niedostępny

Opis

Autorzy przybliżają mechanizm powstawania oraz sposoby leczenia cukrzycy, zwracając szczególną uwagę na możliwość leczenia dietetycznego. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych u chorych na cukrzycę.

Dodatkowe informacje

Autor Kłosiewicz-Latoszek Longina, Jarosz Mirosław
Nazwa Cukrzyca. Zapobieganie i Leczenie Porady Lekarzy i Dietetyków
Liczba stron 184
Data premiery 01-01-2009
Wydawca Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Oprawa miękka
ean 9788320040432
Numer wydania I
Język wydania polski
Język oryginału polski
Rok wydania 2009
Forma książka

Opinie

Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję

Oceniasz: Cukrzyca. Zapobieganie i Leczenie Porady Lekarzy i Dietetyków

Jak oceniasz ten produkt? *

 
1 1 gwiazdka
2 2 gwiazdki
3 3 gwiazdki
4 4 gwiazdki
5 5 gwiazdek
Ocena
  • Limit znaków:

Dostawa

Koszty dostawy:

Zamówienie do 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 4,99 zł 7,99 zł
Kurier 7,99 zł 10,99 zł
Paczkomaty Inpost 6,99 zł -

Zamówienie powyżej 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 0,00 zł 5,99 zł
Kurier 0,00 zł 5,99 zł
Paczkomaty Inpost 0,00 zł -

*Płatność przy odbiorze dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Autor

Mirosław Jarosz to polski lekarz, profesor doktor habilitowany nauk medycznych. Absolwent studiów na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie – tytuł doktora uzyskał w 1991 roku, a w 1998 roku dostąpił habilitacji. W 2004 roku prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Aleksander Kwaśniewski odznaczył go stopniem naukowym profesora. Mirosław Jarosz jest specjalistą w zakresie chorób wewnętrznych, gastroenterologii oraz leczenia poprzez zmiany nawyków żywieniowych. Od 2004 roku pełni funkcję dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia. Współpracuje jako ekspert m.in. z takimi organizacjami jak Ministerstwo Zdrowia, WHO czy EFSA. Jest także ordynatorem w Mazowieckim Szpitalu Bródnowskiego w Warszawie na Oddziale Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii. Mirosław Jarosz pełnił rolę lidera w opracowywaniu norm zdrowego żywienia dla polskiego społeczeństwa. Jest autorem wielu książek naukowych i popularnonaukowych. Jarosz opublikował również wiele artykułów, m.in. na łamach czasopisma „Żywienie Człowieka i Metabolizm”, w którym w 2002 roku objął funkcję redaktora naczelnego. Za swoją działalność prof. dr hab. Mirosław Jarosz otrzymał wiele prestiżowych nagród i odznaczeń – m.in. Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski, Nagrodę I stopnia Ministerstwa Zdrowia czy Złoty Krzyż Zasługi. Mirosław Jarosz w swoich książkach i artykułach podejmuje tematykę zapobiegania i leczenia chorób poprzez zmiany w diecie i stylu życia. Przekazuje praktyczne wskazówki zarówno dla pacjentów, jak i lekarzy, dietetyków czy osób sprawujących opiekę nad chorymi. Zajmuje się zwłaszcza żywieniowym leczeniem chorób układu pokarmowego i krwionośnego. Pomaga w ułożeniu jadłospisu m.in. dla pacjenta z nowotworem złośliwym, zespołem jelita drażliwego, celiakią, nadciśnieniem, zespołem stłuszczonej wątroby czy dną moczanową. W książkach autorstwa Mirosława Jarosza można również uzyskać wiedzę na temat suplementów diety, a także interakcji zachodzących pomiędzy lekami a żywnością. Autor jest propagatorem zróżnicowanej diety z przewagą produktów pochodzenia roślinnego, zgodnej z najnowszymi zaleceniami piramidy zdrowego odżywiania.