Jerozolima. Książka kucharska

(okładka twarda, książki)
100/100
Liczba stron: 320
Data premiery: 05-11-2014
Wydawca: Wydawnictwo Filo

Dostępność: Dostępny | Wysyłamy w 24 godziny

Normalna cena:
69,90 zł
Special Price 44,99 zł
- +
LUB

Opis

„Jerozolima” to przepięknie wydana książka kucharska, która zawiera 120 przepisów kuchni izraelskiej i palestyńskiej. Dzięki nim poznasz rodzinne miasto Yotama Ottolenghi i Sami’ego Tamimi, którzy szczerze wierzą, że dobry hummus mógłby położyć kres sporom na Bliskim Wschodzie!

Sami i Yotam poznali się w Londynie. Odkryli, że oprócz pasji do gotowania łączy ich rok urodzenia oraz miasto. Yotam przyszedł na świat w żydowskiej części Jerozolimy, a Sami w jej wschodniej, arabskiej części. Dziś wspólnie prowadzą cztery restauracje, umiejętnie i ze smakiem łącząc w nich swoje kulinarne spuścizny. Książka kucharska jest nie tylko kolekcją ich przepisów, ale także sentymentalną podróżą do rodzinnego miasta.

W „Jerozolimie” znajdziesz nie tylko przepisy na tradycyjne potrawy regionalne, jak na przykład falafel czy baba ghanoush. Odkryjesz również wiele mniej popularnych, choć równie smacznych, dań przygotowywanych przez lokalne społeczności. W tym kulturowym tyglu, w śródziemnomorskim klimacie powstają przepyszne potrawy, oparte na wspaniałych świeżych produktach i aromatycznych przyprawach! Spróbuj pikantnej zupy frikkeh z klopsikami, zobacz, jak smakuje kurczak z karmelizowaną cebulą i kardamonowym ryżem czy dorada z harissą i wodą różną! W tej książce każdy znajdzie coś dla siebie. Autorzy proponują wspaniałe sałatki m.in. z buraka, pora i orzechów włoskich, a także niepowtarzalne ciasta i desery, jak na przykład ciasto z klementynek i syropu migdałowego.

„Jerozolima” to nie tylko podróż kulinarna. Pomiędzy receptury Sami i Yotam wplatają trochę historii swojego miasta, wspomnienia z dzieciństwa, opowieści o mieszkańcach oraz liczne ciekawostki i anegdoty.

Dodatkowe informacje

Autor Tamimi Sami, Ottolenghi Yotam
Nazwa Jerozolima. Książka kucharska
Liczba stron 320
Data premiery 05-11-2014
Wydawca Wydawnictwo Filo
Oprawa twarda
Tłumacz Gignal Magdalena
ean 9788362903115
Numer wydania I
Język wydania polski
Język oryginału angielski
Rok wydania 2014
Forma książka

Opinie

Recenzje klientów - Ocen: 3

Kolekcjonuję przeróżne książki kulinarne i niedawno właśnie kupiłam sobie „Jerozolimę”. Ma sobie coś szczególnego, taki fajny klimacik. Czytając czujesz się, jakbyś towarzyszył jej autorom w podróży do kraju lat dziecinnych. Ale poza tym to skarbnica fantastycznych przepisów. Wcale nie wymagają kosztownych zakupów. Wystarczy parę przypraw, które dostaniemy w większych sklepach i można wyczarować wspaniałe danie na obiad czy kolację. Jak nie udało mi się dostać dorady, to wzięłam labraxa i też było pyszne. Trzymam się przepisów, ale nie niewolniczo! Ważne, żeby próbować nowych smaków, a w przypadku kuchni arabskiej i żydowskiej jest ich tam całe mnóstwo!
Ocena
Recenzja wg Utylia / (Dodano 31.03.2017)
Mniam, mniam, mniam! Od strony kulinarnej to jedna z najciekawszych książek, jaka ostatnio wpadła mi w ręce. Zaręczam, że hummus według przepisu autorów jest absolutnie boski! Zresztą zauroczyły mnie mniej znane dania, których próżno szukać w polskich restauracjach z kuchnią arabską czy żydowską. Eksperymenty trwają, a ja jestem coraz bardziej zafascynowana nie tylko ich kuchnią, ale i samą Jerozolimą! Polecam
Ocena
Recenzja wg Sidia / (Dodano 27.03.2017)
Miasto o tak burzliwej historii i zamieszkane przez tak wiele różnych społeczności musi wyróżniać się wyjątkową kuchnią. Rzeczywiście ta mieszanka kulinarna jest tyleż zaskakująca, co pyszna. Kilku potraw próbowałam w restauracjach, baba ghanush czasem sama robię, ale Yotam i Sami mają swoje patenty. Warto z nich skorzystać! To taki rodzaj książki kucharskiej, który lubię najbardziej. Przepisy są istotne, ale historia regionu i jej mieszkańców też. Takie poznawanie lokalnej kuchni jest najfajniejsze i zostaje w pamięci na długo. Chciałabym tam kiedyś pojechać i poszukać miejsc, o których mówią autorzy! I oczywiście spróbować tych wszystkich wspaniałości!
Ocena
Recenzja wg Polemira / (Dodano 16.03.2017)

Napisz własną recenzję

Oceniasz: Jerozolima. Książka kucharska

Jak oceniasz ten produkt? *

 
1 1 gwiazdka
2 2 gwiazdki
3 3 gwiazdki
4 4 gwiazdki
5 5 gwiazdek
Ocena
  • Limit znaków:

Dostawa

Koszty dostawy:

Zamówienie do 199 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Paczkomaty Inpost 24/7 7,99 zł -
Pocztex Kurier 48 4,99 zł 7,99 zł
Kurier 9,99 zł 12,99 zł

Zamówienie powyżej 199 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Paczkomaty Inpost 24/7 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 0,00 zł 3,99 zł
Kurier 0,00 zł 8,99 zł

*Płatność przy odbiorze dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników.