Kuchnia góralska. Potrawy tradycyjne

(okładka miękka)
Kuchnia góralska. Potrawy tradycyjne (okładka miękka, książki)
Liczba stron: 266
Data premiery: 20-07-2014
Wydawca: Wydawnictwo Astrum

Dostępność: Dostępny | Wysyłamy w 24 godziny

Normalna cena:
35,00 zł
Special Price 26,99 zł
- +
LUB

Opis

Bez wątpienia każdy z nas przynajmniej raz w życiu zanucił słynne „Góralu, czy ci nie żal”. Zapewne niejeden z tęsknotą wspomina ostatnie wakacje spędzone pod Giewontem, a wielu na myśl o fizołach, oscypkach smażonych z żurawinami czy nader popularnej ostatnio kwaśnicy z rozmarzeniem przełyka ślinę.

I po co tak się „męczyć”, skoro można postarać się o odrobinę góralszczyzny na co dzień we własnym domu! Wystarczy nieco chęci oraz ta książka – poświęcona właśnie sztuce kulinarnej mieszkańców Podhala.

Barbara Jakimowicz-Klein zawarła w niej moc wyśmienitych przepisów zarówno na codzienne, tradycyjne potrawy górali, jak i dania „pańskie” – bardziej współczesne, urozmaicone „miejskimi nowinkami”. Okrasiła to – jak na dobrą gaździnę przystało – nader ciekawym wstępem o góralskich zwyczajach kulinarnych, roli ziół i przypraw.

Bez względu więc na to, czy jesteś prawdziwym góralem, czy zwykłym ceprem, jeśli chcesz poczuć w ustach halny, sięgnij po "Kuchnię góralską"!


Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Dodatkowe informacje

Autor Jakimowicz-Klein Barbara
Nazwa Kuchnia góralska. Potrawy tradycyjne
Liczba stron 266
Data premiery 20-07-2014
Wydawca Wydawnictwo Astrum
Oprawa miękka
EAN 9788372777072
Numer wydania I
Język wydania polski
Język oryginału polski
Rok wydania 2015
Forma książka

Opinie

Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję

Oceniasz: Kuchnia góralska. Potrawy tradycyjne

Jak oceniasz ten produkt? *

 
1 1 gwiazdka
2 2 gwiazdki
3 3 gwiazdki
4 4 gwiazdki
5 5 gwiazdek
Ocena
  • Limit znaków:

Dostawa

Koszty dostawy:

Zamówienie do 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 4,99 zł 7,99 zł
Kurier 7,99 zł 10,99 zł
Paczkomaty Inpost 6,99 zł -

Zamówienie powyżej 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 0,00 zł 5,99 zł
Kurier 0,00 zł 5,99 zł
Paczkomaty Inpost 0,00 zł -

*Płatność przy odbiorze dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Autor

Barbara Jakimowicz-Klein to polska specjalistka w zakresie tematyki zdrowego żywienia. Autorka licznych książek kulinarnych. Ukończyła studia archeologiczne na Uniwersytecie Wrocławskim. W zakres jej zainteresowań wchodzą zwłaszcza zwyczaje kuchenne oraz folklor Dolnego Śląska - Jakimowicz-Klein publikuje artykuły na ten temat w internetowym serwisie Potrawyregionalne.pl. W miejscu tym zdaje relacje z głośnych eventów kulinarnych, a także zdradza tajniki wypieku pieczywa. W swoich książkach autorka prezentuje również lokalną kuchnię innych miejsc Polski. Proponuje ogromną liczbę przepisów na wykwintne potrawy mięsne oraz jarskie. Na uwagę zasługują zwłaszcza jej publikacje pomagające samodzielnie upiec chleb i różnego rodzaju ciasta, a także przygotować przepyszne nalewki. Autorka w swoich książkach prezentuje także różnego typu diety – na przykład wegetariańską, chińską, antymiażdżycową, przeciwreumatyczną czy funkcjonalną. Wychodzi z założenia, że to właśnie niewłaściwy sposób żywienia stanowi główną przyczynę współczesnych chorób cywilizacyjnych. Sięgając po jej książki możemy dowiedzieć się, co należy jeść między innymi w przypadku alergii, chorób serca, miażdżycy, a także różnego typu schorzeń układu oddechowego, nerwowego, mięśniowego czy kostno-stawowego. Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada również czytelnikowi w jaki sposób wzmocnić układ odpornościowy, aby rzadziej przechodzić infekcje. Proponuje poza tym inne metody alternatywnego leczenia – m.in. za pomocą ziół. Barbara Jakimowicz-Klein za swoją działalność w propagowaniu regionalnej kuchni została nagrodzona w trakcie I Międzynarodowego Kulinarnego Zlotu Orłów, który odbył się w 2007 roku w Szczawnie Zdroju. Autorka w swoich publikacjach podejmuje również tematykę związaną z folklorem oraz wierzeniami religijnymi. Napisała między innymi książkę przybliżającą zagadnienie opętań przez złe duchy oraz istnienia aniołów. Wyjaśnia dokładnie kim są te tajemnicze istoty, które zwykle wzbudzają w nas lęk lub niedowierzanie.