Kuchnia na plebanii

(okładka twarda)
Kuchnia na plebanii (okładka twarda, książki)
100/100
Liczba stron: 240
Data premiery: 07-12-2016
Wydawca: Wydawnictwo Literackie

Dostępność: Dostępny | Wysyłamy w 24 godziny

Normalna cena:
39,90 zł
Special Price 29,99 zł
- +
LUB

Opis

Opowieści ostatnich księżowskich gospodyń. Wokół jedzenia, tradycji i czasów.

Zasobne plebanie, osiem wspaniałych gospodyń i dwieście wyśmienitych przepisów z różnych stron Polski. Niektóre receptury mają po 170 lat, inne zostały spisane na potrzeby książki, bo przecież gotować można na orientację jak twierdzi jedna z bohaterek. Ważne, żeby smakowało.

Smakuje, i to jak! Czasem tak, że gospodynie są zapraszane z jednej parafii do drugiej. Zdarza się, że gości zaprosi się za dużo, wówczas z takiej opresji muszą wybrnąć. Wykazują się tu sporym taktem i wiedzą, np. w sytuacjach: Co wrzucić do garnka na komendę „zagraj”, „paluchy” czy „zarzutka”? Czy wypuścić chleb z pieca, gdy „puka”? Dokąd uciekły z plebanii raki? A także o rosole, co ma mrugać leciutko, ot, jak chłopak do swojej lubej. 

„Kuchnia na plebanii” doskonale wpisuje się w trend „powrotu do tradycji” – zarówno pod względem kulinarnym, jak i kulturowym. To mieszanka dawnych obyczajów, anegdoty, slow-foodu ze szczyptą nowoczesności. Książka, która z łatwością zaspokoi zarówno ciekawość, jak i podniebienie – także to świeckie.


Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Dodatkowe informacje

Autor Modelski Łukasz
Nazwa Kuchnia na plebanii
Liczba stron 240
Data premiery 07-12-2016
Wydawca Wydawnictwo Literackie
Oprawa twarda
ean 9788308062463
Numer wydania I
Język wydania polski
Język oryginału polski
Forma książka

Opinie

Recenzje klientów - Ocen: 1

Kuchnia na Plebani to zbiór 200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń.

Przepisy na podane dania pochodzą z terenów: Małopolski, Śląska, Kaszub, Podlasia, Pomorza, Mazowsza.

Książka ta zawiera alfabetyczny spis przepisów oraz spis przepisów według kategorii.

Kuchnia na plebani wzbudza zainteresowanie, gdyż my jako czytelnicy nie wiemy co księża jadają, ale dzięki rozmowom autora przeprowadzonym z gospodyniami plebani nasza ciekawość w tym względzie zostaje zaspokojona.

Przepisy ,na które zwróciłam szczególną uwagę zapoznając się z tą książką, są następujące: babka gotowana, biszkopt, borowiki marynowane, buchty z kruszonką, chałka, chleb domowy, ciasto makaronowe na łazanki, domowy ocet jabłkowy z obierek, gołąbki, gulasz, sernik wiedeński, murzynek, nalewka kawowo- pomarańczowa, pasztet lekki, pasztet klasyczny, ogórki kiszone, pączki, piernik, pierogi, sernik wiedeński.

Każdy podany przez gospodynie przepis został bardzo dokładnie wyjaśniony, podane czynności, co po kolei się wykonuje.

Wywiad autora książki Łukasza Modelskiego z gospodyniami stanowi uzupełnienie dotyczące powrotu do tradycji kuchni polskiej, która cały czas jest wzbogacana i unowocześniana.

Sam mistrz kulinarnych smaków Pan Wojciech Modest Amaro poleca abyśmy zaglądnęli w zakamarki bożej spiżarni wraz z jej autorem.

Książka zawiera 238 stron, ma twardą oprawę, wydana została przez Wydawnictwo Literackie.

Zapraszam do zapoznania się z tą książką.
Ocena
Recenzja wg ANNA / (Dodano 04.07.2017)

Napisz własną recenzję

Oceniasz: Kuchnia na plebanii

Jak oceniasz ten produkt? *

 
1 1 gwiazdka
2 2 gwiazdki
3 3 gwiazdki
4 4 gwiazdki
5 5 gwiazdek
Ocena
  • Limit znaków:

Dostawa

Koszty dostawy:

Zamówienie do 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 4,99 zł 7,99 zł
Kurier 7,99 zł 10,99 zł
Paczkomaty Inpost 6,99 zł -

Zamówienie powyżej 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 0,00 zł 5,99 zł
Kurier 0,00 zł 5,99 zł
Paczkomaty Inpost 0,00 zł -

*Płatność przy odbiorze dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników.