Małopolska

(okładka twarda)
Małopolska (okładka twarda, książki)
Liczba stron: 160
Data premiery: 18-07-2011
Wydawca: Parma Press

Dostępność: Dostępny | Wysyłamy w 48H | ❆ Gwarantujemy dostawę przed Świętami! ❆

Normalna cena:
79,00 zł
Special Price 54,99 zł
- +
LUB

Opis


„Diamenty tatrzańskich jezior / szmaragdy świętokrzyskich lasów / złoto sandomierskiej i lubelskiej pszenicy. / Perły architektury, skarby historii / Małopolska” — tymi słowy rozpoczyna swą opowieść o Małopolsce autor tekstu. A my podążymy za nim, bogatsi o doznania estetyczne, które zapewnią nam doskonałe fotografie autora zdjęć. Ten wielki region ma w sobie wszystko — i góry strome, i doskonała architekturę, i perfekcyjną snycerkę, i rzeźbę najlepszą, i malarstwo światowe. Ma wielkie miasta — z historycznym Krakowem i malowniczym Tarnowem, ma też małe miasteczka z ciekawymi tradycjami. Wielokulturowa kraina, ciekawa geograficznie na pewno warta jest zainteresowania.

Dodatkowe informacje

Autor Parma Christian
Nazwa Małopolska
Liczba stron 160
Data premiery 18-07-2011
Wydawca Parma Press
Oprawa twarda
Tłumacz Richards James
Numer wydania I
Język wydania polski,angielski
Dystrybutor Platon
Język oryginału polski
Rok wydania 2011
Forma książka

Opinie

Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję

Oceniasz: Małopolska

Jak oceniasz ten produkt? *

 
1 1 gwiazdka
2 2 gwiazdki
3 3 gwiazdki
4 4 gwiazdki
5 5 gwiazdek
Ocena
  • Limit znaków:

Dostawa

Koszty dostawy:

Zamówienie do 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Poczta Polska (48h) 3,99 zł 7,99 zł
Kurier 7,99 zł 10,99 zł
Paczkomaty Inpost 6,99 zł -

Zamówienie powyżej 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Poczta Polska (48h) 0,00 zł 5,99 zł
Kurier 0,00 zł 5,99 zł
Paczkomaty Inpost 0,00 zł -

*Płatność przy odbiorze dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Autor

Christian Parma przyszedł na świat 15 stycznia 1942 roku w Cieszynie. Swoje dzieciństwo oraz młodość spędził na Zaolziu, a następnie był mieszkańcem Zakopanego oraz Warszawy. Jest speleologiem oraz autorem albumów fotograficznych. Działalność jaskiniową podejmował od 1963 roku. Jest odkrywcą wielu jaskiń i studni, takich jak m.in. Jaskinia nad Kotlinami, Studnia w Kazalnicy czy Studnia Flacha. Był również uczestnikiem oraz kierownikiem zagranicznych wypraw odkrywczo-badawczych w takich państwach jak Nepal, Rumunia, Peru, Hiszpania, Grecja, Chile, Tajlandia, Węgry czy Walia. Zarazem sprawował ważne funkcje w organizacjach jaskiniowych – przewodniczącego Sekcji Taternictwa Jaskiniowego Klubu Wysokogórskiego w Zakopanem, prezesa Akademickiego Klubu Grotołazów w Gliwicach, wiceprezesa Speleoklubu Morskiego PTTK w Gdyni oraz sekretarza Komisji Taternictwa Jaskiniowego zarządu głównego Klubu Wysokogórskiego.


Christian Parma jest również autorem książek oraz publikacji w takich czasopismach jak „Podtatrze”, „Wierchy”, „Taternik” czy „Speleologia”. Napisał między innymi takie książki jak „Jaskinie”, „Turystyczne jaskinie tatr”, „500 zagadek o jaskiniach”, „Polska. Najpiękniejsze pejzaże”, „Tatry”, „Kraków”, „Zamki w Polsce”, „Powstanie Warszawskie” czy „Polska. Światowe dziedzictwo Unesco”. Znajdziemy w nich przepiękne fotografie, poprzez które Christian Parma udowadnia, że polskie pejzaże i architektura mają w sobie niepowtarzalne piękno. Autor ukazuje nieokiełznaną przyrodę, fotografując nawet najbardziej niebezpieczne zakątki. Na swoich zdjęciach prezentuje różnorodność polskiego pejzażu – od mórz, poprzez jeziora, rzeki, wodospady, jaskinie, wyżyny czy strome górskie szczyty. Albumy Christiana Parmy pozwalają lepiej poznać Polskę, jej historię, tradycję oraz zwyczaje miejscowej ludności. Autor sporą uwagę poświęca opisowi lokalnej kuchni wielu regionów polski - nie tylko poprzez swoje fotografie, lecz także przepisy. Napisał m.in. książkę kulinarną pt. „Kuchnia polska”, przetłumaczoną na kilka języków obcych.