Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw

(okładka miękka, książki)
100/100
Autor: Nordin Martin
Liczba stron: 192
Data premiery: 14-08-2019
Wydawca: Wydawnictwo Zwierciadło

Dostępność: Dostępny | Wysyłamy w 24 godziny + czas dostawy

Normalna cena:
39,90 zł
Special Price 27,49 zł
- +
LUB

Opis

"Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw"  zabierze Cię w podróż po nowych, wyjątkowych i niespotykanych smakach oraz zapachach. Odkryj jak opiec, przyrumieniać, uprażyć warzywa na ogniu i sprawić, by cebula stała się słodka, bakłażan przeszedł smakowitym dymem, a buraki nabrały pięknego brązowego koloru.

Przyrządzanie warzyw na ogniu, to znacznie więcej niż tylko pieczenie na grillu. Niektóre jarzyny można żarzyć bezpośrednio na gorącym węglu, inne opiekać na ruszcie albo po prostu wędzić.

Ta wyjątkowa książka pomoże Ci przygotować oryginalne i niepowtarzalne dania. Wykorzystaj jeden z ponad 70 autorskich przepisów. Baw się i eksperymentuj. Wypróbuj nowe techniki,  miej odwagę skosztować grillowanego groszku czy ananasa, poczuj wyjątkowy smak chrupiących papryczek chili i kalafiora. Wypij love drink z pieczonego selera. Zjedz wędzone pomidory, czy burgera z kabaczka i fasoli mung.

Zaproś przyjaciół, sąsiadów i rodzinę do stołu, zaproponuj im pyszny, aromatyczny posiłek oraz niezapomnianą podróż kulinarną w krainę ognia i dymu.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Dodatkowe informacje

Autor Nordin Martin
Nazwa Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw
Liczba stron 192
Data premiery 14-08-2019
Wydawca Wydawnictwo Zwierciadło
Oprawa miękka
Tłumacz Pacanowska Skogqvist Urszula
ean 9788381320900
Tytuł i podtytuł oryginalny Eld Rök Grönt
Numer wydania I
Język wydania polski
Język oryginału szwedzki
Rok wydania 2019
Forma książka

Opinie

Recenzje klientów - Ocen: 1

Przedstawiona jak dla mnie najnowsza kulinarna książka autorstwa Pana Martina Nordina pt. '' Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw'' odnosi się na pierwszy rzut oka wrażenie, że przyswajana wiedza na temat zaproponowanych przez niego dań sprawia mu ogromną przyjemność, a przede wszystkim lubi on gotować.

Autor według mnie jest bardzo dobrym obserwatorem miejsc, w których to czynnie uczestniczy, jako smakosz, a przy okazji jest poszukiwaczem nowych smaków, przepisów, z którymi uwielbia potem się dzielić ze swoimi Czytelnikami.

Nie ukrywam tego, że wiele zaproponowanych przez autora mnie zaskoczyło, gdyż ich nie znałam z nazwy, ale po dokładnym zapoznaniu się z nimi spodobały mi się.

Lubię bardzo jeść warzywa, a szczególnie te, które są grillowane, a przy tym mogę, przyrządzając je rozkoszować się ich niezwykłym zapachem, a pod sam koniec znakomitym smakiem.

Uważam podobnie, jak autor, że sięgając po dobre i sprawdzone od lat przepisy należy pytać osób, które je przyrządziły, w jaki sposób one powstają, aby móc potem na nowo je otworzyć ciągle je unowocześniając, dodając dodatkowy do niego składnik.

Moją szczególną uwagę w tej oto kulinarnej książce zwróciłam na następujące przepisy:

Szaszłyk z jabłka i brukselki z gorczycą marynowaną w whisky, fasolka szparagowa z podpalaną cebulą i śmietaną creme fraiche z czosnkiem i oliwą ziołową, por na cztery sposoby, pieczony seler z kurkami z grilla, dukkah z cykorii i kremem ziołowym, love drink z pieczonego selera, buraki w soli w skorupce cebulowej, gruszki w soli z burratą i grillowanym jarmużem, marchew na węglu z wywarem z lubczyku, pieczone buraki z serem feta i dukkah, chlebki stompa z marchewką i szałwią, zimna kwaśna zupa pomidorowa, bulion warzywny, marynowana czerwona cebula, kwaszony sos z żółtych pomidorów, majonez na gotowanych ziemniakach, marynowane owoce czosnku niedźwiedziego.

Autor udziela wielu cennych wskazówek dotyczących, jak można również zastąpić dany składnik, którego się nie posiada do wykonania dania, a przy okazji wyjaśnia, jakiego można używać drewna do grillowania, do jakich potraw można wykorzystać węgiel, a do jakich drewno.

Elementem dodatkowym w tej oto książce są pięknie zaprezentowane zdjęcia potraw wykonane przez autora tychże niezwykłych potraw.

Książka ta składa się z 7 rozdziałów oraz zawiera spis przepisów zamieszczony na samym końcu książki.

Polecam mieć tę książkę w swojej kulinarnej kolekcji.
Ocena
Recenzja wg ANNA / (Dodano 30.08.2020)

Napisz własną recenzję

Oceniasz: Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw

Jak oceniasz ten produkt? *

 
1 1 gwiazdka
2 2 gwiazdki
3 3 gwiazdki
4 4 gwiazdki
5 5 gwiazdek
Ocena
  • Limit znaków:

Dostawa

*Płatność przy odbiorze dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Koszty dostawy:

Zamówienie do 199 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Paczkomaty Inpost 24/7 7,99 zł -
Poczta Polska Odbiór w placówce
6,99 zł 8,99 zł
Stacje Orlen 6,99 zł -
Poczta Polska Pocztex Kurier 48 7,99 zł 9,99 zł
Kurier 9,99 zł 12,99 zł

Zamówienie powyżej 199 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Paczkomaty Inpost 24/7 0,00 zł -
Poczta Polska Odbiór w placówce 0,00 zł 4,99 zł
Stacje Orlen 0,00 zł -
Poczta Polska Pocztex Kurier 48 0,00 zł 4,99 zł
Kurier 0,00 zł 8,99 zł