Osteoporoza

(okładka miękka)
Osteoporoza (okładka miękka, książki)
Liczba stron: 168
Data premiery: 01-10-2010
Wydawca: Wydawnictwo Lekarskie PZWL

Dostępność: Dostępny | Wysyłamy w 48 godzin

Normalna cena:
25,00 zł
Special Price 23,99 zł
- +
LUB

Opis

Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Liczbą zachorowań na osteoporozę systematycznie wzrasta. Przyczyniają się do tego niezdrowy tryb życia, przede wszystkim nieprawidłowy sposób żywienia, a także brak lub zbyt małe natężenie aktywności fizycznej oraz palenie tytoniu. Działania profilaktyczne, między innymi systematyczny wysiłek fizyczny oraz właściwa dieta, mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczególnie u osób, które przekroczyły 60. rok życia, mają jeden lub więcej czynników ryzyka. Pożywienie powinno zawierać wystarczająco dużo wapnia i witaminy D - składników niezbędnych do budowy kości. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety. Dużą część książki stanowią właściwie zbilansowane jadłospisy.


Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Dodatkowe informacje

Autor Jarosz Mirosław
Nazwa Osteoporoza
Liczba stron 168
Data premiery 01-10-2010
Wydawca Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Oprawa miękka
ean 9788320039641
Numer wydania I
Język wydania polski
Język oryginału polski
Rok wydania 2010
Forma książka

Opinie

Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję

Oceniasz: Osteoporoza

Jak oceniasz ten produkt? *

 
1 1 gwiazdka
2 2 gwiazdki
3 3 gwiazdki
4 4 gwiazdki
5 5 gwiazdek
Ocena
  • Limit znaków:

Dostawa

Koszty dostawy:

Zamówienie do 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 4,99 zł 7,99 zł
Kurier 7,99 zł 10,99 zł
Paczkomaty Inpost 6,99 zł -

Zamówienie powyżej 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 0,00 zł 5,99 zł
Kurier 0,00 zł 5,99 zł
Paczkomaty Inpost 0,00 zł -

*Płatność przy odbiorze dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Autor

Mirosław Jarosz to polski lekarz, profesor doktor habilitowany nauk medycznych. Absolwent studiów na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie – tytuł doktora uzyskał w 1991 roku, a w 1998 roku dostąpił habilitacji. W 2004 roku prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Aleksander Kwaśniewski odznaczył go stopniem naukowym profesora. Mirosław Jarosz jest specjalistą w zakresie chorób wewnętrznych, gastroenterologii oraz leczenia poprzez zmiany nawyków żywieniowych. Od 2004 roku pełni funkcję dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia. Współpracuje jako ekspert m.in. z takimi organizacjami jak Ministerstwo Zdrowia, WHO czy EFSA. Jest także ordynatorem w Mazowieckim Szpitalu Bródnowskiego w Warszawie na Oddziale Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii. Mirosław Jarosz pełnił rolę lidera w opracowywaniu norm zdrowego żywienia dla polskiego społeczeństwa. Jest autorem wielu książek naukowych i popularnonaukowych. Jarosz opublikował również wiele artykułów, m.in. na łamach czasopisma „Żywienie Człowieka i Metabolizm”, w którym w 2002 roku objął funkcję redaktora naczelnego. Za swoją działalność prof. dr hab. Mirosław Jarosz otrzymał wiele prestiżowych nagród i odznaczeń – m.in. Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski, Nagrodę I stopnia Ministerstwa Zdrowia czy Złoty Krzyż Zasługi. Mirosław Jarosz w swoich książkach i artykułach podejmuje tematykę zapobiegania i leczenia chorób poprzez zmiany w diecie i stylu życia. Przekazuje praktyczne wskazówki zarówno dla pacjentów, jak i lekarzy, dietetyków czy osób sprawujących opiekę nad chorymi. Zajmuje się zwłaszcza żywieniowym leczeniem chorób układu pokarmowego i krwionośnego. Pomaga w ułożeniu jadłospisu m.in. dla pacjenta z nowotworem złośliwym, zespołem jelita drażliwego, celiakią, nadciśnieniem, zespołem stłuszczonej wątroby czy dną moczanową. W książkach autorstwa Mirosława Jarosza można również uzyskać wiedzę na temat suplementów diety, a także interakcji zachodzących pomiędzy lekami a żywnością. Autor jest propagatorem zróżnicowanej diety z przewagą produktów pochodzenia roślinnego, zgodnej z najnowszymi zaleceniami piramidy zdrowego odżywiania.