Oswoić Alzheimera

(okładka miękka)
Oswoić Alzheimera (okładka miękka, książki)
Liczba stron: 240
Data premiery: 18-04-2017
Wydawca: Wydawnictwo Rea

Dostępność: Dostępny | Wysyłamy w 72 godziny

Normalna cena:
34,90 zł
Special Price 22,49 zł
- +
LUB

Opis

"Dopiero kiedy zaczynamy tracić pamięć, choćby po trochu, po kawałeczku, uświadamiamy sobie, że to właśnie z niej składa się nasze życie. Życie bez pamięci w ogóle nie jest życiem. Pamięć to nasza wewnętrzna spójność, nasz rozum, nasze uczucia, a nawet nasze działanie. Bez niej jesteśmy niczym."
Luis Buñuel

Chorobę Alzheimera można spowolnić i kontrolować, odpowiednio wcześnie postawiona diagnoza może zapobiec tragedii. Każdemu z nas zdarza się zapomnieć kluczy, zapodziać gdzieś ważne dokumenty, ale czy to pierwsze ostrzeżenie wysłane przez chorobę, mówiące, że w mózgu i psychice zachodzą nieodwracalne zmiany, czy zwyczajne roztargnienie lub proces starzenia, bardzo trudno stwierdzić. A im wcześniej to wiemy, tym lepiej. Poradnik pozwala na zorientowanie się i ocenę objawów, a także przedstawia profilaktykę choroby. Autorka dokładnie przedstawia kolejne etapy zmian, sposoby współpracy z chorym, nie pozwalające, by choroba czyniła szybkie postępy. Poradnik zawiera również dokładnie wskazówki jak pielęgnować osoby leżące i postępować z osobami chorymi na choroby otępienne przy daleko idących zaburzeniach zachowania. Podaje też rady, jak pomóc sobie samemu, gdy znajdziemy się w roli opiekuna, a ogarnia nas poczucie beznadziejności i bezradności. Zawiera porady prawne w rodzaju, gdzie się zwrócić po zasiłek, dofinansowanie sprzętu rehabilitacyjnego i jakiego rodzaju inne świadczenia przysługują opiekunowi.


Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Dodatkowe informacje

Autor Jakimowicz-Klein Barbara
Nazwa Oswoić Alzheimera
Liczba stron 240
Data premiery 18-04-2017
Wydawca Wydawnictwo Rea
Oprawa miękka
ean 9788379932191
Numer wydania I
Język wydania polski
Język oryginału polski
Forma książka

Opinie

Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję

Oceniasz: Oswoić Alzheimera

Jak oceniasz ten produkt? *

 
1 1 gwiazdka
2 2 gwiazdki
3 3 gwiazdki
4 4 gwiazdki
5 5 gwiazdek
Ocena
  • Limit znaków:

Dostawa

Koszty dostawy:

Zamówienie do 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 4,99 zł 7,99 zł
Kurier 7,99 zł 10,99 zł
Paczkomaty Inpost 6,99 zł -

Zamówienie powyżej 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 0,00 zł 5,99 zł
Kurier 0,00 zł 5,99 zł
Paczkomaty Inpost 0,00 zł -

*Płatność przy odbiorze dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Autor

Barbara Jakimowicz-Klein to polska specjalistka w zakresie tematyki zdrowego żywienia. Autorka licznych książek kulinarnych. Ukończyła studia archeologiczne na Uniwersytecie Wrocławskim. W zakres jej zainteresowań wchodzą zwłaszcza zwyczaje kuchenne oraz folklor Dolnego Śląska - Jakimowicz-Klein publikuje artykuły na ten temat w internetowym serwisie Potrawyregionalne.pl. W miejscu tym zdaje relacje z głośnych eventów kulinarnych, a także zdradza tajniki wypieku pieczywa. W swoich książkach autorka prezentuje również lokalną kuchnię innych miejsc Polski. Proponuje ogromną liczbę przepisów na wykwintne potrawy mięsne oraz jarskie. Na uwagę zasługują zwłaszcza jej publikacje pomagające samodzielnie upiec chleb i różnego rodzaju ciasta, a także przygotować przepyszne nalewki. Autorka w swoich książkach prezentuje także różnego typu diety – na przykład wegetariańską, chińską, antymiażdżycową, przeciwreumatyczną czy funkcjonalną. Wychodzi z założenia, że to właśnie niewłaściwy sposób żywienia stanowi główną przyczynę współczesnych chorób cywilizacyjnych. Sięgając po jej książki możemy dowiedzieć się, co należy jeść między innymi w przypadku alergii, chorób serca, miażdżycy, a także różnego typu schorzeń układu oddechowego, nerwowego, mięśniowego czy kostno-stawowego. Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada również czytelnikowi w jaki sposób wzmocnić układ odpornościowy, aby rzadziej przechodzić infekcje. Proponuje poza tym inne metody alternatywnego leczenia – m.in. za pomocą ziół. Barbara Jakimowicz-Klein za swoją działalność w propagowaniu regionalnej kuchni została nagrodzona w trakcie I Międzynarodowego Kulinarnego Zlotu Orłów, który odbył się w 2007 roku w Szczawnie Zdroju. Autorka w swoich publikacjach podejmuje również tematykę związaną z folklorem oraz wierzeniami religijnymi. Napisała między innymi książkę przybliżającą zagadnienie opętań przez złe duchy oraz istnienia aniołów. Wyjaśnia dokładnie kim są te tajemnicze istoty, które zwykle wzbudzają w nas lęk lub niedowierzanie.