Stefan Czarnowski. Listy do Henri Huberta i Marcela Maussa (1905-1937)

(okładka miękka)
Stefan Czarnowski. Listy do Henri Huberta i Marcela Maussa (1905-1937) (okładka miękka, książki)
Liczba stron: 448
Wydawca: Oficyna Naukowa Ewa Pajestka-Kojder
Oprawa: miękka

Dostępność: Produkt niedostępny

Opis

Nie publikowane dotąd listy Stefana Czarnowskiego do Henri Huberta i Marcela Maussa z lat 1905-1937 pozwalają prześledzić wędrówkę tożsamości durkheimowskiej w czasie i przestrzeni: z przedwojennego Paryża do powojennej Warszawy i z kosmopolitycznego przedwojnia do powersalskiej Europy. Listy pisane przez Czarnowskiego do Huberta i Maussa nie tylko dokumentują historię ich intelektualnej przyjaźni i proces przeistaczania się ucznia w mistrza. Ich lektura zachęca też do reinterpretacji historii socjologii przez powrót do jej multidyscyplinarnych źródeł i do spojrzenia na historię polskiej humanistyki pierwszych dekad XX wieku w szerszym kontekście międzynarodowego transferu wiedzy.

„Odnalezienie korespondencji Stefana Czarnowskiego z Henri Hubertem i Marcelem Maussem to wydarzenie w polskiej humanistyce.”
Prof. Marcin Kula

„Listy Czarnowskiego do Huberta i Maussa, uczniów Émile’a Durkheima, stanowią bezcenny materiał dla historii kultury, idei i nauk społecznych. Ich publikacja istotnie wzbogaca naszą wiedzę o życiu umysłowym Europy pierwszej tercji XX wieku.”
Prof. Antoni Sułek

Dodatkowe informacje

Autor Opracowanie zbiorowe
Nazwa Stefan Czarnowski. Listy do Henri Huberta i Marcela Maussa (1905-1937)
Liczba stron 448
Data premiery 19-01-2015
Wydawca Oficyna Naukowa Ewa Pajestka-Kojder
Oprawa miękka
Tłumacz Rogalski Filip,Thiriet Damien
Numer wydania I
Język wydania polski
Dystrybutor OSDW Azymut
Język oryginału francuski
Rok wydania 2014
Forma książka

Opinie

Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję

Oceniasz: Stefan Czarnowski. Listy do Henri Huberta i Marcela Maussa (1905-1937)

Jak oceniasz ten produkt? *

 
1 1 gwiazdka
2 2 gwiazdki
3 3 gwiazdki
4 4 gwiazdki
5 5 gwiazdek
Ocena
  • Limit znaków: