Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego

(okładka twarda)
Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego (okładka twarda, książki)
100/100
Liczba stron: 496
Data premiery: 08-11-2017
Wydawca: Wydawnictwo Publicat

Dostępność: Dostępny | Wysyłamy w 24 godziny

Normalna cena:
79,00 zł
Special Price 57,99 zł
- +
LUB

Opis

Porady Marka Łebkowskiego to prawdziwa "biblia polskiej kuchni"!

Znajdziesz tu najpopularniejsze potrawy w kilku inspirujących wariantach, a dzięki tej książce odkryjesz sekrety rodzimych receptur i zobaczysz, jak je wykorzystać współcześnie.

Mistrz sztuki kulinarnej Marek Łebkowski zaprasza do podróży po "domowym gotowaniu". Przez krainę domowych śniadań i kolacji oraz świat obiadów aż po smakowitą wędrówkę pośród podwieczorków i dań świątecznych. Każdy przepis to:

  • czas przygotowania,
  • ułatwia zaplanowanie pracy,
  • stopień trudności,
  • pomaga podjąć decyzję o wyborze przepisu,
  • liczba porcji,
  • umożliwia przeliczenie ilości składników,
  • składniki,
  • szybko sprawdzisz, czy masz wszystko pod ręką,
  • opis krok po kroku,
  • poradzisz sobie z każdym, nawet najtrudniejszym, przepisem.


"Z książkami Marka Łebkowskiego pierwszy raz zetknęłam się 20 lat temu, m.in. to z nich uczyłam się gotować. A teraz do moich rąk trafia wznowienie klasyki, która nie dość, że ma lekką i przyjemną formę, to wciąż jest aktualna. Jestem przekonana, że wiele osób może nauczyć się z niej gotować. A wszystko to dzięki prostym, zrozumiałym przepisom, klarownym instrukcjom i ponadczasowej treści". (Laura Osęka, psychodietetyczka i krytyczka książek kulinarnych)

"Kuchnia polska" Marka Łebkowskiego to książka, która mnie ukształtowała kulinarnie, otworzyła na skarby polskiej tradycji kulinarnej i nauczyła klasyki - knedli, kotletów, strucli makowej czy kartoflanki z zacierkami. Autor odkrywał przed czytelnikami sekrety sufletów, sznycli, opowiadał o daniach z dzikich głuszców, cietrzewi i kuropatw, ale także wykwintnych raków, żabich udek i ślimaków często goszczących na stołach polskich królów. Dzięki fotografiom Łebkowskiego 20 lat temu zobaczyłam pierwszy raz, jak wygląda rambutan czy durian. "Kuchnia polska" Łebkowskiego to "biblia kuchni polskiej", a jej Autor włożył tytaniczną pracę w czytelne i dokładne opracowanie klasycznych przepisów kuchni polskiej (także tych czerpiących z wpływów orientalnych), sięgając do najstarszych tradycji i pochodzenia rodzimej kuchni opisanych skrupulatnie w Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego, książek Marii Ochorowicz-Monatowej i Lucyny Ćwierczakowiczowej. Marek Łebkowski ukazuje kuchnię polską pełną wpływów, godnie prezentującą się na makie smaków Europy i świata, kuchnię, z której możemy być dumni. "Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego" wydana w odświeżonej wersji przez Wydawnictwo Publicat to obowiązkowa pozycja domowego kucharza. Przepisy w niej zawarte są sprawdzone i świetnie dopracowane, nie stanowią jedynie zasłyszanych i zebranych receptur od gospodyń domowych. W czasach, gdy niemal wszystko udaje się znaleźć w internecie, warto weryfikować znalezione przepisy u źródła, w książce pełnej praktycznych porad, dokładnych wskazówek dotyczących obróbki warzyw, mięs, pochodzenia przypraw. Wznowione wydanie w czystej, nowoczesnej formie zyskało przejrzystość i lekkość. Oprócz klasycznych pierogów, kruchych rogalików, mazurków czy żeberek pieczonych w kapuście są w niej także przepisy na dania, których inspiracja pochodzi z kuchni krajów śródziemnomorskich - słone ciasteczka z oliwkami, przepiórki z winogronami, doskonałe sosy kuchni francuskiej, ale tez likiery, nalewki, czy wyborne poncze. Ta książka to doskonały prezent dla miłośników klasyki, poszukujących korzeni rodzimej kuchni. Dla tych, którzy nie zdążyli nauczyć się gotować od własnej babci, a którym bliskie jest określenie "kochanie przez gotowanie". (Kasia Marciniewicz, autorka bloga kulinarnego ChilliBite.pl, książki "W słoiku", miłośniczka pierogów i ajerkoniaku)

"Marek Łebkowski był nie tylko mistrzem gotowania, ale także znawcą historii polskiej kuchni i świetnym nauczycielem. Na jego książkach wychowały się pokolenia, bo pisał przystępnie, klarownie, dawał wskazówki i inspirował wyobraźnię. Przepisy i uwagi świetnie się czyta, a informacje o dawnych technikach gotowania, utensyliach kuchennych i zwyczajach są bezcenne. To gotowanie domowe w najlepszym wydaniu, wzbogacone o opowieść, poradę i fachowe wsparcie. Takie książki pisze tylko mężczyzna marzeń!"
(Monika Kucia, dziennikarka i kuratorka kulinarna)

"Przewracając karty tego kompendium gotowania, można codziennie odkrywać stare i nowe. Stare, bo pokazuje przebogatą spuściznę naszej kuchni, a nowe, bo inspiruje do wprowadzenia na nasz stół dań może i zapomnianych, ale o jakże świeżych doznaniach. "Spróbuj, może tym razem na inny sposób? To nic trudnego, tylko zobacz. I gotuj!" – zdaje się mówić nasz mistrz i szczodrze dzieli się swoją przeogromną wiedzą. "Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego" przypomina mi bardzo długi, wykwintny stół – jak stąd do Francji i z powrotem, dlatego że nasze kulinarne kultury niejednokrotnie się spotykały, wymieniały i wspólnie inspirowały. Korzystajmy z tej spuścizny!" (Gieno Mientkiewicz, dziennikarz, odkrywca serów polskich, propagator kultury kulinarnej).


Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Dodatkowe informacje

Autor Łebkowski Marek
Nazwa Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego
Liczba stron 496
Data premiery 08-11-2017
Wydawca Wydawnictwo Publicat
Oprawa twarda
ean 9788327125033
Numer wydania II
Język wydania polski
Język oryginału polski
Rok wydania 2017
Forma książka

Opinie

Recenzje klientów - Ocen: 1

Kuchnia polska stanowi wiele tajemnic, gdyż samo jej przygotowanie potraw przynosi wiele satysfakcji jej autorowi Panu Marku Łepkowskiemu w książce pt.„Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego. Kuchnia polska”.

Książka autorstwa Pana Marka Łepkowskiego składa się z 6 rozdziałów
podzielonych na podrozdziały następującej treści:

ŚNIADANIA I KOLACJE: kanapki, pieczywo, sałatki, smażenie naleśników, racuszki, twaróg, kasza, ryż, ryż na słodko, ryż na słono, dżemy, konfitury,

OBIADY DOMOWE: wywary, barszcze, zupy z warzyw, zupy krem, zupy kwaśne, zupy grzybowe, dodatki do zup, ryby gotowane, ryby w sosie, karp, dorsz, jagnięcina, przygotowanie mięsa, sztuka mięsa, zrazy wołowe, rolady, przygotowanie warzyw do gotowania, ziemniaki gotowane i duszone, pieczarki, makaron zapiekany,

PODWIECZORKI: przekąski z sera, potrawy z sera topionego, placki ziemniaczane, przekąski na podwieczorek, ciasteczka, ciasto kruche, słodkie tarty, ciasteczka i placki czekoladowe, desery lodowe, kawa i herbata, koktajle owocowe,

UROCZYSTOŚCI DOMOWE: galareta, mięsa w galarecie, musy, pasztety z mięsa, ryby na zimno, drób faszerowany, bliny, ciastka,ciasta drożdżowe, serniki pieczone, ciasto biszkoptowe, przygotowanie nalewek, nalewki, likiery,

POTRAWY ŚWIĄTECZNE: śledzie, schab pieczony, łazanki, baby drożdżowe, ryby w galarecie, bigos, pączki, strucle, mazurki, przygotowanie mazurków, przygotowanie tortów, pierniki i pierniczki, faworki, desery z maku, sosy świąteczne,

POTRAWY NA ŚWIEŻYM POWIETRZU: drób z grilla, wieprzowina z grilla, szaszłyki z mięsa, warzywa i grzyby z grilla.

Uwielbiam smaki polskiej kuchni , ale to co mnie w niej zaskakuje to ciągła zmiana przepisów.

Autor wyjaśnia Czytelnikowi jak we właściwy sposób podejść do gotowania i co jest potrzebne aby wykonać polskie dania.

Wymienia na samym wstępie jakich narzędzi należy użyć np. rodzaje noży, formy do pieczenia babek, ciastek, dodatki do pieczenia, rękaw
cukierniczy, sitko do podsypywania cukrem pudrem, pędzel do smarowania, rodzaje patelni oraz garnków do gotowania.

Istotne są dla początkujących osób chcących nauczyć się gotować techniki gotowania i autor opisuje je w praktyczny sposób.

Wiedza autora o sztuce gotowania jest przekazana przez niego perfekcyjnie.

Wykonując wraz z autorem wybrany przepis z 6 przedstawionych rozdziałów ma się wrażenie, że świat kuchni nie jest tak bardzo skomplikowany jak nam się wydaje na początku, gdy obawiamy się ugotować po raz pierwszy.

Miałam okazję spróbować kuchni autorstwa Pana Marka Łepkowskiego: kanapki z szynką, są bardzo proste w przyrządzeniu, mają delikatny smak, a jeśli nie ma się innych składników do kanapki podanych w przepisie to można je zastąpić innymi produktami, które posłużą do ich dekoracji.

Podoba mi się to, że kuchnia Pana Marka jest prosta i to, że wykonane danie jego autorstwa jeść można na każdy możliwy sposób.
Przykładem tego jest: konsumowanie chleba pokrojonego na ukos.
Porady autora stanowią cenną wskazówkę w trakcie poznawania i odkrywania przepisów znanych, ale jeszcze na nowo udoskonalanych.
Pomysły Pana Marka Łepkowskiego to prawdziwy larytas na polskim stole do którego zaprasza Czytelnika w swojej autorskiej książce kucharskiej.

Książka ta zawiera zaprezentowane zdjęcia każdej potrawy przygotowanej przez autora ciekawie opisane informacje o przepisach oraz porady autora.

Elementem dodatkowym przekonującym do gotowania są opinie znajdujące na tyle okładki znanych osób ceniących sobie smak polskiej kuchni: Laura Osęka, Kasia Marciniewicz, Monika Kucia, Gienio Mientkiewicz.

Twarda oprawa koloru szarego, a w jej tle znajdują się charakterystyczne elementy służące w polskiej kuchni, s. 496, Wydawnictwo Publicat, Poznań 2017.

Zapraszam do zapoznania się z tą książką autorstwa Pana Marka Łepkowskiego, która stanowi kolejny sukces kulinarny w polskiej kuchni.
Ocena
Recenzja wg ANNA / (Dodano 19.01.2018)

Napisz własną recenzję

Oceniasz: Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego

Jak oceniasz ten produkt? *

 
1 1 gwiazdka
2 2 gwiazdki
3 3 gwiazdki
4 4 gwiazdki
5 5 gwiazdek
Ocena
  • Limit znaków:

Dostawa

Koszty dostawy:

Zamówienie do 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 4,99 zł 7,99 zł
Kurier 7,99 zł 10,99 zł
Paczkomaty Inpost 6,99 zł -

Zamówienie powyżej 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 0,00 zł 5,99 zł
Kurier 0,00 zł 5,99 zł
Paczkomaty Inpost 0,00 zł -

*Płatność przy odbiorze dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników.