Sztuka fermentacji

(okładka twarda, książki)
100/100
Liczba stron: 700
Data premiery: 30-06-2016
Wydawca: Vivante

Dostępność: Produkt niedostępny

Opis

Świat oszalał na punkcie fermentacji! Ten gorący trend opanował poczytne magazyny kulinarne i znane restauracje. Po techniki fermentacji sięgają nie tylko zaawansowani pasjonaci kiszenia, ale również wszyscy miłośnicy gotowania ciekawi nowych doznań!

Sztuka fermentacji ma wieloletnią, bogatą tradycję. W swojej bestsellerowej książce Sandor Ellix Katz odsłania jej tajniki, pokazując, że proces kiszenia pozwala odkryć fantastyczne smaki i daje szerokie pole do eksperymentowania.

„Sztuka fermentacji” nie jest tradycyjną książką kucharską. W pasjonujący sposób autor dzieli się zgromadzoną przez wiele lat wiedzą. Przekonuje o tym, że ukisić można każdą jadalną roślinę, przytaczając sprawdzone przepisy z całego świata m.in. na zdrową fermentowaną herbatę, zwaną kombuchą, pastę miso, fermentowaną soję bogatą w witaminę K, czyli natto, a także na kiszone owoce i warzywa, piwa, wina, mięso, jogurty i wiele innych. Sandor Ellix Katz opisuje nie tylko smakowe, ale i zdrowotne walory fermentowanej żywności. Zwraca uwagę na najczęstsze błędy podczas kiszenia i podpowiada jak sobie radzić z niespodziankami pojawiającymi się podczas procesu.

Książka Sandora Ellixa Katza to prawdziwa biblia fermentacji, która nie tylko inspiruje do kulinarnych eksperymentów, ale również przedstawia inne zastosowania fermentacji m.in. w procesie kompostowania, produkcji energii, kosmetyków i tkanin.

Jeśli nigdy nie jadłeś kiszonej kalarepy, pomidorów lub jogurtu, koniecznie wypróbuj dziecinnie proste przepisy Sandora Ellixa Katza!

Dodatkowe informacje

Autor Katz Ellix Sandor
Nazwa Sztuka fermentacji
Liczba stron 700
Data premiery 30-06-2016
Wydawca Vivante
Oprawa twarda
Tłumacz Kotarski Bartłomiej
ean 9788365442482
Podtytuł polski Praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, miodu
Tytuł i podtytuł oryginalny The Art of Fermentation: An In-Depth Exploration of Essential Concepts and Processes from around the World
Numer wydania I
Język wydania polski
Język oryginału angielski
Rok wydania 2016
Forma książka

Opinie

Recenzje klientów - Ocen: 3

Jeszcze kilka lat temu kiszonki i ich prozdrowotne właściwości były mało znane, a teraz proszę – to światowy trend! Pamiętam obrzydzenie niektórych znajomych, kiedy opowiadałam o kiszonych śledziach, które jadłam w Szwecji! Bardzo się cieszę, że jest taka książka. Kiszenie to prawdziwa sztuka, która ma bogatą historię w wielu kulturach. Autor tej książki naprawdę świetnie ją opisał, sprawiając że to nie tylko pozycja dla pasjonatów, ale dla wszystkich, którzy mają ochotę przywołać wspomnienia lub spróbować czegoś nowego. PS. Przepisy są super!
Ocena
Recenzja wg Ryta / (Dodano 26.12.2016)
Jestem w stanie uwierzyć, że niemal wszystko da się ukisić, ale nie wiedziałam, że tak wiele z tego da się zjeść :)! O zbawiennym wpływie kiszonek na organizm kiedyś wiele opowiadała mi babcia. W okresie zimowym zajadam się więc kiszoną kapustą i ogóreczkami wg babcinego przepisu. Na książką Sandora Ellixa Katza natknęłam się przypadkiem i po prostu przepadłam. To może śmiesznie zabrzmieć, ale to naprawdę fascynująca lektura. Poznałam tyle ciekawych możliwości wykorzystania procesu fermentacji, że aż chce się poeksperymentować. Autor barwnie wszystko opisuje, podaje przykłady i przepisy, które nie wymagają ani specjalnych umiejętności ani sprzętu! Super!
Ocena
Recenzja wg Bożena / (Dodano 25.09.2016)
Jestem totalnie zaskoczona tą książką. Moja wiedza o kiszeniu ograniczała się do rozróżniania kapusty kiszonej od kapusty kwaszonej, a wszelkie kiszonki przywoziłam z rodzinnego domu. Kupiłam „Sztukę fermentacji” z ciekawości, co można ukisić i czy faktycznie może wyjść z tego coś dobrego :) Przeczytałam od deski do deski, bo autor bardzo fajnie opisuje zastosowania fermentacji, podaje receptury, ostrzega przed niespodziankami, które przecież zawsze mogą się zdarzyć. Bardzo ciekawy jest rozdział poświęcony niekulinarnemu wykorzystaniu tego procesu.
Ocena
Recenzja wg Iza / (Dodano 05.09.2016)

Napisz własną recenzję

Oceniasz: Sztuka fermentacji

Jak oceniasz ten produkt? *

 
1 1 gwiazdka
2 2 gwiazdki
3 3 gwiazdki
4 4 gwiazdki
5 5 gwiazdek
Ocena
  • Limit znaków:

Dostawa

Koszty dostawy:

Zamówienie do 50 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Paczkomaty Inpost 24/7 7,99 zł -
Pocztex Kurier 48 5,99 zł 7,99 zł
Kurier UPS 9,99 zł 12,99 zł

Zamówienie 50 zł - 199 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Paczkomaty Inpost 24/7 0,00 zł** -
Pocztex Kurier 48 0,00 zł** 0,00 zł**
Kurier UPS 0,00 zł** 0,00 zł**

Zamówienie powyżej 199 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Paczkomaty Inpost 24/7 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 0,00 zł 0,00 zł**
Kurier UPS 0,00 zł 0,00 zł**

*Płatność przy odbiorze dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

**DZIEŃ DARMOWEJ DOSTAWY
Promocja trwa do 10.12.19 r. do godz. 23:59.