Tak dziś jemy. Biografia jedzenia

(okładka miękka, książki)
Autor: Wilson Bee
Liczba stron: 496
Data premiery: 11-03-2020
Wydawca: Wydawnictwo SQN

Dostępność: Dostępny | Wysyłamy w 72 godziny + czas dostawy

Normalna cena:
44,99 zł
Special Price 28,49 zł
- +
LUB

Opis

Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni.

Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.

"Tak dziś jemy" to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie.

"Tę książkę trzeba przeczytać!"
Nigella Lawson

"Konsumujemy zbyt wiele za bardzo przetworzonych rzeczy, ulegamy spożywczym modom, lekceważymy pory roku, odrzucając przyjęte przez przodków kanony odżywiania. Niby wiemy, dlaczego tak się dzieje. Po lekturze niniejszej książki wiedzieć będziemy na pewno".
Robert Makłowicz

"Bee Wilson snuje porywającą i inspirującą opowieść, jednocześnie piękną i straszną, przeplataną zdumiewającymi danymi i intrygującymi spostrzeżeniami. Genialna lektura poświęcona kwestii, która nas wszystkich dotyczy".
Claudia Roden

"Tę książkę należy przeczytać w trybie pilnym! Bee Wilson przedstawia pogłębioną analizę problemów związanych z tym, jak dziś jemy, a przy tym ani na chwilę nie rezygnuje ze swojej wizji posiłku, jako źródła radości i siły. Lektura jej tekstów zawsze napawa mnie nadzieją i zachęca do działań na rzecz samego siebie, mojej rodziny oraz naszej planety".
Chris Ying

"W miarę wzrostu zamożności społeczeństwa dieta staje się… coraz uboższa. Żywność przetworzona, żarłoczna machina marketingowa, przelotne mody, Instagram, diety uruchamiające efekt jo-jo, siedzący tryb życia, aplikacje do zamawiania posiłków – oto liczne, codzienne zagrożenia, z którymi Wilson rozprawia się w typowy dla siebie, uporządkowany sposób".
"The Times"

"Czytelnikowi trudno oprzeć się wrażeniu, że Wilson, choć mierzy się z bardzo poważną problematyką, pragnie za wszelką cenę uchronić od zapomnienia przyjemność, która niegdyś towarzyszyła spożywaniu posiłków".
"The Spectator"

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Dodatkowe informacje

Autor Wilson Bee
Nazwa Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
Liczba stron 496
Data premiery 11-03-2020
Wydawca Wydawnictwo SQN
Oprawa miękka
Tłumacz Witkowska Magda
ean 9788381296533
Tytuł i podtytuł oryginalny The Way We Eat Now
Numer wydania I
Język wydania polski
Język oryginału angielski
Rok wydania 2020
Forma książka

Opinie

Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję

Oceniasz: Tak dziś jemy. Biografia jedzenia

Jak oceniasz ten produkt? *

 
1 1 gwiazdka
2 2 gwiazdki
3 3 gwiazdki
4 4 gwiazdki
5 5 gwiazdek
Ocena
  • Limit znaków:

Dostawa

UWAGA. Ze względu na dużą ilość zamówień, czas wysyłki może ulec wydłużeniu.

*Płatność przy odbiorze dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Koszty dostawy:

Zamówienie do 199 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Paczkomaty Inpost 24/7 7,99 zł -
Pocztex Kurier 48 6,99 zł 8,99 zł
Kurier 9,99 zł 12,99 zł

Zamówienie powyżej 199 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Paczkomaty Inpost 24/7 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 0,00 zł 4,99 zł
Kurier 0,00 zł 8,99 zł

**Promocja trwa do 23.03.20 r.