Współczesna kuchnia chińska

(okładka miękka)
Współczesna kuchnia chińska (okładka miękka, książki)
Liczba stron: 208
Data premiery: 01-01-2004
Wydawca: Wydawnictwo Astrum

Dostępność: Dostępny | Wysyłamy w 72 godziny

Normalna cena:
24,50 zł
Special Price 16,99 zł
- +
LUB

Opis

Współczesna kuchnia chińska to obowiązkowa lektura dla wszystkich ciekawych świata i żądnych kulinarnych wrażeń. Książka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein wprowadza w obszar tak odległej dla Europejczyków kultury, przybliżając go nam dzięki znakomitym przepisom. Już dziś możemy się poczuć jak możni tego świata, wszak „klasyczna kuchnia chińska zaspokaja wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych (...), a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a nawet... nauki”. Uczmy się więc nowych, zdrowszych od tradycyjnych, sposobów przygotowywania potraw! Dzięki tej publikacji każdy może poznać namiastkę Dalekiego Wschodu nawet nie ruszając się z domu (rzecz jasna, zaopatrzywszy się uprzednio w niezbędne składniki oraz przyprawy ziołowe charakterystyczne dla kuchni chińskiej, wymienione w osobnym rozdziale wraz z opisem ich właściwości). Wystarczy zastosować się do kulinarnych wskazówek autorki i – wzorem Chińczyków – uczynić z potrawy nie tylko zwykłe danie, ale prawdziwe, poruszające wszelkie zmysły, dzieło sztuki. A zatem do dzieła!


Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Dodatkowe informacje

Autor Jakimowicz-Klein Barbara
Nazwa Współczesna kuchnia chińska
Liczba stron 208
Data premiery 01-01-2004
Wydawca Wydawnictwo Astrum
Oprawa miękka
ean 9788372772817
Numer wydania II
Język wydania polski
Język oryginału polski
Rok wydania 2014
Forma książka

Opinie

Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję

Oceniasz: Współczesna kuchnia chińska

Jak oceniasz ten produkt? *

 
1 1 gwiazdka
2 2 gwiazdki
3 3 gwiazdki
4 4 gwiazdki
5 5 gwiazdek
Ocena
  • Limit znaków:

Dostawa

Koszty dostawy:

Zamówienie do 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 4,99 zł 7,99 zł
Kurier 7,99 zł 10,99 zł
Paczkomaty Inpost 6,99 zł -

Zamówienie powyżej 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 0,00 zł 5,99 zł
Kurier 0,00 zł 5,99 zł
Paczkomaty Inpost 0,00 zł -

*Płatność przy odbiorze dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Autor

Barbara Jakimowicz-Klein to polska specjalistka w zakresie tematyki zdrowego żywienia. Autorka licznych książek kulinarnych. Ukończyła studia archeologiczne na Uniwersytecie Wrocławskim. W zakres jej zainteresowań wchodzą zwłaszcza zwyczaje kuchenne oraz folklor Dolnego Śląska - Jakimowicz-Klein publikuje artykuły na ten temat w internetowym serwisie Potrawyregionalne.pl. W miejscu tym zdaje relacje z głośnych eventów kulinarnych, a także zdradza tajniki wypieku pieczywa. W swoich książkach autorka prezentuje również lokalną kuchnię innych miejsc Polski. Proponuje ogromną liczbę przepisów na wykwintne potrawy mięsne oraz jarskie. Na uwagę zasługują zwłaszcza jej publikacje pomagające samodzielnie upiec chleb i różnego rodzaju ciasta, a także przygotować przepyszne nalewki. Autorka w swoich książkach prezentuje także różnego typu diety – na przykład wegetariańską, chińską, antymiażdżycową, przeciwreumatyczną czy funkcjonalną. Wychodzi z założenia, że to właśnie niewłaściwy sposób żywienia stanowi główną przyczynę współczesnych chorób cywilizacyjnych. Sięgając po jej książki możemy dowiedzieć się, co należy jeść między innymi w przypadku alergii, chorób serca, miażdżycy, a także różnego typu schorzeń układu oddechowego, nerwowego, mięśniowego czy kostno-stawowego. Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada również czytelnikowi w jaki sposób wzmocnić układ odpornościowy, aby rzadziej przechodzić infekcje. Proponuje poza tym inne metody alternatywnego leczenia – m.in. za pomocą ziół. Barbara Jakimowicz-Klein za swoją działalność w propagowaniu regionalnej kuchni została nagrodzona w trakcie I Międzynarodowego Kulinarnego Zlotu Orłów, który odbył się w 2007 roku w Szczawnie Zdroju. Autorka w swoich publikacjach podejmuje również tematykę związaną z folklorem oraz wierzeniami religijnymi. Napisała między innymi książkę przybliżającą zagadnienie opętań przez złe duchy oraz istnienia aniołów. Wyjaśnia dokładnie kim są te tajemnicze istoty, które zwykle wzbudzają w nas lęk lub niedowierzanie.