Żywienie chorych ze stomią

(okładka miękka)
Żywienie chorych ze stomią (okładka miękka, książki)
Liczba stron: 108
Data premiery: 31-10-2007
Wydawca: Wydawnictwo Lekarskie PZWL

Dostępność: Dostępny | Wysyłamy w 48 godzin

23,99 zł
- +
LUB

Opis

Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wytworzono chirurgicznie stomię, czyli sztuczne połączenie światła jelita grubego lub światła jelita krętego (cienkiego) ze skórą brzucha.
W książce omówiono fizjologię przewodu pokarmowego, a także wpływ częściowego lub całkowitego usunięcia jelita na funkcjonowanie tego układu.
Pacjenci znajdą tu cenne wskazówki dotyczące trybu życia i sposobu odżywiania. Dowiedzą się m.in., jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów sporządzać posiłki.
Zamieszczone na końcu książki przykładowe jadłospisy z pewnością ułatwią chorym planowanie codziennego menu.

Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci i ich rodziny, jak i lekarze (chirurdzy, gastroenterolodzy i interniści) oraz dietetycy, którzy konsultują lub leczą pacjentów ze stomią.


Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Dodatkowe informacje

Autor Jarosz Mirosław
Nazwa Żywienie chorych ze stomią
Liczba stron 108
Data premiery 31-10-2007
Wydawca Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Oprawa miękka
ean 9788320035179
Numer wydania I
Język wydania polski
Język oryginału polski
Rok wydania 2007
Forma książka

Opinie

Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję

Oceniasz: Żywienie chorych ze stomią

Jak oceniasz ten produkt? *

 
1 1 gwiazdka
2 2 gwiazdki
3 3 gwiazdki
4 4 gwiazdki
5 5 gwiazdek
Ocena
  • Limit znaków:

Dostawa

Koszty dostawy:

Zamówienie do 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 4,99 zł 7,99 zł
Kurier 7,99 zł 10,99 zł
Paczkomaty Inpost 6,99 zł -

Zamówienie powyżej 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 0,00 zł 5,99 zł
Kurier 0,00 zł 5,99 zł
Paczkomaty Inpost 0,00 zł -

*Płatność przy odbiorze dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Autor

Mirosław Jarosz to polski lekarz, profesor doktor habilitowany nauk medycznych. Absolwent studiów na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie – tytuł doktora uzyskał w 1991 roku, a w 1998 roku dostąpił habilitacji. W 2004 roku prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Aleksander Kwaśniewski odznaczył go stopniem naukowym profesora. Mirosław Jarosz jest specjalistą w zakresie chorób wewnętrznych, gastroenterologii oraz leczenia poprzez zmiany nawyków żywieniowych. Od 2004 roku pełni funkcję dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia. Współpracuje jako ekspert m.in. z takimi organizacjami jak Ministerstwo Zdrowia, WHO czy EFSA. Jest także ordynatorem w Mazowieckim Szpitalu Bródnowskiego w Warszawie na Oddziale Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii. Mirosław Jarosz pełnił rolę lidera w opracowywaniu norm zdrowego żywienia dla polskiego społeczeństwa. Jest autorem wielu książek naukowych i popularnonaukowych. Jarosz opublikował również wiele artykułów, m.in. na łamach czasopisma „Żywienie Człowieka i Metabolizm”, w którym w 2002 roku objął funkcję redaktora naczelnego. Za swoją działalność prof. dr hab. Mirosław Jarosz otrzymał wiele prestiżowych nagród i odznaczeń – m.in. Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski, Nagrodę I stopnia Ministerstwa Zdrowia czy Złoty Krzyż Zasługi. Mirosław Jarosz w swoich książkach i artykułach podejmuje tematykę zapobiegania i leczenia chorób poprzez zmiany w diecie i stylu życia. Przekazuje praktyczne wskazówki zarówno dla pacjentów, jak i lekarzy, dietetyków czy osób sprawujących opiekę nad chorymi. Zajmuje się zwłaszcza żywieniowym leczeniem chorób układu pokarmowego i krwionośnego. Pomaga w ułożeniu jadłospisu m.in. dla pacjenta z nowotworem złośliwym, zespołem jelita drażliwego, celiakią, nadciśnieniem, zespołem stłuszczonej wątroby czy dną moczanową. W książkach autorstwa Mirosława Jarosza można również uzyskać wiedzę na temat suplementów diety, a także interakcji zachodzących pomiędzy lekami a żywnością. Autor jest propagatorem zróżnicowanej diety z przewagą produktów pochodzenia roślinnego, zgodnej z najnowszymi zaleceniami piramidy zdrowego odżywiania.