Żywienie człowieka. Tom 1. Podstawy nauki o żywieniu

(okładka miękka, książki)
Autor: Gawęcki Jan
Liczba stron: 448
Data premiery: 10-09-2010
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

Dostępność: Dostępny | Wysyłamy w 24 godziny

Normalna cena:
59,90 zł
Special Price 51,99 zł
- +
LUB

Opis

"Żywienie człowieka" to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.

Autorzy omówili:

  • cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju,
  • fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia,
  • potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie,
  • składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych,
  • normy żywieniowe i planowanie żywienia,
  • ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.

Książka została tak napisana, aby pomóc czytelnikowi:

  • zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju,
  • właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać,
  • nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.

W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce "Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Tom 3" (WN PWN, 2009), dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.

Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.

Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.

Dodatkowe informacje

Autor Gawęcki Jan
Nazwa Żywienie człowieka. Tom 1. Podstawy nauki o żywieniu
Liczba stron 448
Data premiery 10-09-2010
Wydawca Wydawnictwo Naukowe PWN
Oprawa miękka
ean 9788301163204
Numer wydania III
Język wydania polski
Język oryginału polski
Rok wydania 2011
Forma książka

Opinie

Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję

Oceniasz: Żywienie człowieka. Tom 1. Podstawy nauki o żywieniu

Jak oceniasz ten produkt? *

 
1 1 gwiazdka
2 2 gwiazdki
3 3 gwiazdki
4 4 gwiazdki
5 5 gwiazdek
Ocena
  • Limit znaków:

Dostawa

Koszty dostawy:

Zamówienie do 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 4,99 zł 7,99 zł
Kurier 8,99 zł 10,99 zł
Paczkomaty Inpost 24/7 7,99 zł -

Zamówienie powyżej 149 zł

DostawaPłatność onlinePłatność
przy odbiorze*
Punkt odbioru 0,00 zł -
Pocztex Kurier 48 0,00 zł 5,99 zł
Kurier 0,00 zł 5,99 zł
Paczkomaty Inpost 24/7 0,00 zł -

*Płatność przy odbiorze dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników.