Donuts – przepis krok po kroku
Do przygotowania donuts potrzebujemy szklanki i kieliszka lub dwóch okrągłych wykrawaczek – mniejszej i większej. Przyda się też termometr cukierniczy, który pozwoli kontrolować temperaturę tłuszczu.
Czas przygotowania ciasta: 15 minut
Czas wyrastania ciasta: 90 minut
Liczba porcji: ok. 12 sztuk
Składniki na donuts:
- 20 g świeżych drożdży
- 240 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1 litr tłuszczu do smażenia (oleju/smalcu)
Sposób przygotowania:
- Do miski wkładamy drożdże. Dodajemy do nich cukier i mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 5 minut.
- Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, która odchodzi od ręki. Zajmie to około 10 minut. Możemy do tego użyć miksera planetarnego.
- Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 h).
- Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat. Wałkujemy na grubość około 2-3 cm.
- Wykrawamy z ciasta duże kółka i dziurki. Przykrywamy ściereczką i pozwalamy im się napuszyć przez 30 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy tłuszcz, który nagrzewamy do 170 stopni i kratkę, na której będziemy studzić nasze pączki.
- Każdego pączka wkładamy do tłuszczu i smażymy do zazłocenia przez ok. 1 minutę na każdej stronie. Donuts przewracamy metalowymi szczypcami, bambusowym patyczkiem lub łyżką cedzakową.
- Ostrożnie wyciągamy donuts na kratkę za pomocą metalowej łyżki cedzakowej.
- Po usmażeniu wszystkich pączków smażymy same małe dziurki.
- Ostudzone donuts zanurzamy w lukrze lub polewie czekoladowej oraz dekorujemy według uznania.
Więcej przepisów na karnawałowe słodkości znajdziecie w naszych artykułach:
- Gniazdka – przepis na poznańskie pączki
- Churros – przepis na pączki, które przenoszą do słonecznej Hiszpanii
- Jak zrobić oponki? Przepis na oponki serowe, od których ciężko się oderwać
Czym udekorowaliście swoje donuts? Dajcie znać w komentarzu lub pochwalcie się zdjęciami na Instagramie – nie zapomnijcie dodać #gotujezempikpasje!
Po więcej sprawdzonych przepisów zajrzyjcie do pasji Gotuję.
Zdjęcia w tekście: Shutterstock
Komentarze (0)