Donuts – przepis krok po kroku

Do przygotowania donuts potrzebujemy szklanki i kieliszka lub dwóch okrągłych wykrawaczek – mniejszej i większej. Przyda się też termometr cukierniczy, który pozwoli kontrolować temperaturę tłuszczu.

Czas przygotowania ciasta: 15 minut

Czas wyrastania ciasta: 90 minut

Liczba porcji: ok. 12 sztuk

Składniki na donuts:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 240 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 litr tłuszczu do smażenia (oleju/smalcu)

 

donuts

 

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wkładamy drożdże. Dodajemy do nich cukier i mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 5 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, która odchodzi od ręki. Zajmie to około 10 minut. Możemy do tego użyć miksera planetarnego.
  3. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 h).
  4. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat. Wałkujemy na grubość około 2-3 cm.
  5. Wykrawamy z ciasta duże kółka i dziurki. Przykrywamy ściereczką i pozwalamy im się napuszyć przez 30 minut.
  6. W międzyczasie przygotowujemy tłuszcz, który nagrzewamy do 170 stopni i kratkę, na której będziemy studzić nasze pączki.
  7. Każdego pączka wkładamy do tłuszczu i smażymy do zazłocenia przez ok. 1 minutę na każdej stronie. Donuts przewracamy metalowymi szczypcami, bambusowym patyczkiem lub łyżką cedzakową.
  8. Ostrożnie wyciągamy donuts na kratkę za pomocą metalowej łyżki cedzakowej.
  9. Po usmażeniu wszystkich pączków smażymy same małe dziurki.
  10. Ostudzone donuts zanurzamy w lukrze lub polewie czekoladowej oraz dekorujemy według uznania.

 


Więcej przepisów na karnawałowe słodkości znajdziecie w naszych artykułach:


Czym udekorowaliście swoje donuts? Dajcie znać w komentarzu lub pochwalcie się zdjęciami na Instagramie – nie zapomnijcie dodać #gotujezempikpasje!

Po więcej sprawdzonych przepisów zajrzyjcie do pasji Gotuję.

Zdjęcia w tekście: Shutterstock