W każdym kraju i regionie przygotowuje się w karnawale desery smażone na głębokim tłuszczu. Okrągłe kształty mają przynosić szczęście i symbolizować kształt idealny oraz nieskończoność. Dzisiaj przynoszą nam przede wszystkim rozkosz – dla podniebienia i oka.

Oponki możemy usmażyć z ciasta drożdżowego, które jest trochę gęstsze niż ciasto na pączki. W wielu miejscach w Polsce oponki przygotowuje się z ciasta z dodatkiem twarogu i cukru waniliowego. Takie oponki smakują jak pączki serowe. Zwykle oprósza się je cukrem pudrem lub cukrem z dodatkiem cynamonu.

Oponki serowe – przepis

Czas przygotowania ciasta: 10 minut

Czas smażenia: 30 minut

Ilość: 20 sztuk

Składniki:

  • 500 g twarogu
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania

 

ciasto na oponki

 

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg odsączamy, wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
  3. Na oprószonym blacie lub macie silikonowej kładziemy ciasto i wałkujemy je na 1 cm grubości.
  4. Szklanką lub wykrawaczką wycinamy kółka, a kieliszkiem środki.
  5. Na patelni rozpuszczamy kostkę smalcu lub rozgrzewamy około 1 szklankę oleju. Tłuszcz powinien mieć głębokość co najmniej 1 cm.
  6. Kiedy tłuszcz będzie gorący i osiągnie temperaturę 170-180 stopni, kładziemy oponki, zostawiając im miejsce do wyrośnięcia. Lepiej mieć ich na patelni mniej i porządnie usmażyć niż więcej i ryzykować, że będą „piły” tłuszcz.
  7. Smażymy z obu stron na złoty kolor – po 1 minutę na stronę.
  8. Gotowe pączki kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

Czego potrzebujemy do przygotowania oponek?

Do przygotowania oponek poza tradycyjnymi składnikami spożywczymi potrzebujemy kilku akcesoriów kuchennych. Przyda nam się na pewno wałek i silikonowa mata. Oprócz tego potrzebujemy szklanki i kieliszka lub dwóch okrągłych wykrawaczek – jednej mniejszej i drugiej większej. Musimy mieć też szeroki rondel lub garnek z szerokim dnem, dużo tłuszczu do smażenia i termometr cukierniczy. Przydadzą się również metalowe szczypczyki lub łyżka cedzakowa, ale możemy zastąpić je patyczkami bambusowymi.

Jak w przypadku wszystkich wypieków, bardzo ważna jest precyzja oraz cierpliwość. Musimy dobrze przygotować ciasto, ale też pozwolić mu się porządnie usmażyć. W przeciwnym razie cały nasz wysiłek pójdzie na marne.

Na czym smażyć oponki?

Oponki serowe możemy smażyć w oleju, smalcu lub tłuszczu do smażenia w kostce. Cukiernicy polecają do smażenia bezsmakowy olej fistaszkowy. Niektórzy wykorzystują olej kokosowy, który może nadawać oponkom delikatny posmak. Ważne, żeby olej był wolno nagrzany do 170-180 stopni i tę temperaturę utrzymywał. Przyda się zatem termometr cukierniczy. Oponki trzeba wrzucać do rozgrzanego oleju – wtedy zobaczymy jak szybko rosną i robią się pięknie złote.


Więcej przepisów na karnawałowe słodkości znajdziesz w naszych artykułach:


Po kulinarne inspiracje zajrzyj do pasji Gotuję.

Zdjęcia w tekście: Shutterstock