Jak przygotować domowe walentynki?

Walentynki niektórym kojarzą się z witrynami sklepowymi - czerwonymi serduszkami, pluszowymi misiami, bukietami kwiatów z bilecikiem koniecznie wypisanym w języku angielskim. Są osoby, które uwielbiają taki sposób świętowania i dla nich dekoracje, światełka oraz czerwone poduszki w kształcie serca dodają temu dniu uroku. Jeśli lubicie świętowanie w amerykańskim stylu, to z pewnością powinniście zaopatrzyć się nie tylko w pyszne jedzenie, ale też balony, serwetki i girlandy. Niewielkim kosztem można na ten wieczór zmienić wystrój kuchni czy jadalni. Świeże kwiaty z pewnością dodadzą uroku stołowi.

Jeśli gardzicie takimi krzykliwymi wyznaniami miłości, a na co dzień po prostu brakuje wam czasu razem, to możecie w walentynki zrobić coś, co lubicie. Może chcecie obejrzeć razem film i potrzebujecie przekąsek, które nie pobrudzą kanapy? Może zawsze chcieliście ugotować ramen, ale zajmuje to strasznie dużo czasu? Może na co dzień gotujecie sami, a w tym dniu chcielibyście zjeść coś wyjątkowego? Nie ma jednego sposobu świętowania, który odpowiadałby wszystkim. Na szczęście, możemy wybierać i nieco ułatwiać sobie życie - my wam w tym pomożemy, podsuwając inspiracje i sprawdzone przepisy na dania na walentynki.

Dania na walentynki – proste i szybkie przekąski

Wsród tych, które nie wymagają prawie żadnego przygotowania są hummus z paluszkami grissini lub marchewkami pokrojonymi w słupki. Świetnie sprawdzą się też paluchy z ciasta francuskiego lub ślimaczki z sosem przypominające pizzę. 

Paluchy z ciasta francuskiego oprószone serem

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • ser typu Bursztyn

Sposób przygotowania:

  1. Gotowe ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości 1,5 cm.
  2. Smarujemy je jajkiem i obsypujemy tartym serem typu bursztyn.
  3. Następnie zakręcamy paluchy wokół własnej osi.
  4. Pieczemy do zazłocenia w 200 stopniach przez 5-7 minut.

 

Grissini

 

Ślimaczki z gotowego ciasta na pizzę z sosem

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta na pizze
  • 1 kulka mozzarelli
  • oregano
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto smarujemy odrobiną passaty pomidorowej i oprószamy 1 łyżeczką oregano.
  2. Układamy na cieście 1 kulkę pokrojonej w plastry mozzarelli.
  3. Ciasto zawijamy w ślimaczki.
  4. Pieczemy w 220 stopniach do zezłocenia.
  5. Podajemy z sosem czosnkowym, który możemy przygotować mieszając 1/2 szklanki jogurtu naturalnego z 1/4 szklanki majonezu i 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.

 

danie na walentynki - ślimaczki z ciasta

 

Galaretka z szampana

Jeśli lubicie prosecco lub szampana, ale macie ochotę na odrobinę szaleństwa, możecie przygotować galaretkę z szampana (lub wina rose lub innego półsłodkiego).

Składniki:

  • 1 ½ szklanki ulubionego wina
  • 1 ½ żelatyny
  • maliny
  • truskawki
  • pestki granatu

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody.
  2. Do tego dolewamy 1 1/2 szklanki ulubionego wina i dokładnie mieszamy.
  3. Napój przelewamy do lampek do wina lub kieliszków od wódki. Możemy na wierzchu położyć malinę, pestki z granatu lub truskawkę. 

 Dania na walentynki – wyjątkowa kolacja 

Jeśli w walentynki mamy ochotę zjeść wspaniałą kolację, to możemy pokusić się o przygotowanie dania, które wiele osób uznaje za wyjątkowo sexy. Mule i lampka schłodzonego białego wina to mariaż idealny. Jeśli lubicie smak owoców morza i proste dania gotowe w kwadrans, mule będą idealne.

Jeśli nigdy nie kupowaliście muli, warto żebyście zwrócili szczególną uwagę na ich świeżość - świeże mule są zamknięte (otwarte małże są martwe i nie powinny być już gotowane). Można je kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach rybnych i supermarketach, które mają bogaty dział ze świeżymi rybami.

Mule w winie

Składniki:

  • 1 kg świeżych muli
  • ½ cebuli
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml białego wina
  • bagietka do podania

 

Mule w winie

 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od oczyszczenia muli z „wąsów”. Nie można ich myć pod bieżącą wodą - trzeba je oczyścić szczotką bez wkładania pod strumień wody.
  2. Na dno dużej patelni wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy 1/2 małej posiekanej cebuli i smażymy do miękkości.
  3. Dorzucamy 1 ząbek czosnku i 1 łyżkę masła. Smażymy 30 sekund.
  4. Teraz musimy działać sprawnie - do garnka wrzucamy 1 kg muli, wlewamy 150 ml białego wina, szybko przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu i po 3 minutach uchylamy pokrywkę, żeby sprawdzić czy małże się otworzyły. Jeśli się nie otworzyły, pokrywką zamykamy garnek i gotujemy kolejne 2 minuty.
  5. Podajemy ze świeżą bagietką i ulubionym białym winem.

Czekoladowa lawa (lava cake)

Świetnym deserem do muli będzie czekoladowa lawa, czyli danie na walentynki, które wygląda spektakularnie, jeśli zrobimy je porządnie. Sekretem tego deseru jest płynny środek. Wiele osób obawia się, czy taki deser jest bezpieczny - ciasto mimo, że ma nieco płynącą konsystencję powinno być bezpieczne, jeśli użyte jajka były sparzone przed dodaniem do masy.


Więcej inspiracji na walentynkowe słodkości znajdziecie w artykule: Deser na walentynki – przepisy na romantyczne słodkości od serca


Składniki:

  • 1 tabliczka czekolady
  • kakao
  • 100 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki cukru
  • do podania: maliny, lody, bita śmietana

 

lava cake

 

Sposób przygotowania:

  1. 4 ramekiny smarujemy odrobiną tłuszczu i oprószamy hojnie kakao. Musi być go wystarczająco dużo, żeby po pieczeniu ciastka chciały opuścić foremkę.
  2. Do metalowej miski lub małego garnuszka wkładamy 1 tabliczkę połamanej gorzkiej czekolady i 100 g masła. Masę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  3. Do masy dodajemy 3 łyżki mąki, 1 jajko i 1/4 szklanki cukru. Mieszamy. Wlewamy do ramekinów tak, by wypełniły się masą do 3/4 wysokości.
  4. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut (środek musi być galaretowaty).
  5. Wyciągamy z piekarnika i delikatnie przejeżdżamy nożem po brzegach.
  6. Formę przykrywamy talerzykiem. Zdecydowanym ruchem przewracamy i uwalniamy deser na talerzyk.
  7. Podajemy z malinami, lodami, bitą śmietaną - tym, co lubimy najbardziej.

Wino na randkę. A może coś innego?

Walentynki mogą być świetną okazją do odkrycia nowych win czy wódek. W internecie można znaleźć degustacje online (kupując bilet wstępu na degustację online dostajemy nie tylko opowieści, ale też przesyłkę z trunkami do degustacji).

Miłośnicy kawy z pewnością ucieszą się z kilku rodzajów ziaren (polskie palarnie sprzedają zestawy do cuppingu) i książki, która pomoże im w przeprowadzeniu degustacji. Jeśli ktoś jest szczęśliwym właścicielem chemexa, aeropressa, french pressa czy dripa to może odkryć jak inaczej smakują te same ziarna przygotowane w inny sposób. Taka wspólna degustacja zawsze jest czasochłonna, dlatego walentynki wydają się idealną okazją, by pogłębić wspólne zainteresowania i niekoniecznie tylko gotować, ale też degustować i odkrywać nieznane obszary.

Tegoroczne walentynki z pewnością będą wyjątkowo romantyczne! Więcej kulinarnych inspiracji na wszelkie okazje znajdziesz na Empik Pasje w dziale Gotuję.

źródło okładki i zdjęć: shutterstock